Mielőtt meg akar házasodni, megkorbácsolják. Ha ez nem elég, és egy nőre ketten is pályáznak, a két megostorozott férfi egymásnak feszül, és puszta kézzel verekednek meg az ara kegyeiért. Te mit tennél meg szíved választottjáért?

Cs. Norbert

A szabály egyszerű: nincs félelem és fájdalom, nyilvánosan el kell viselni a korbácsolást, miközben csípőre tett kézzel, a kézben egy bottal kell táncolni az énekekre. Teljes közönyt kell mutatni a fájdalomra, és gúnyosan vissza kell mosolyogni a támadóra.

A több nyugat-afrikai országban is megtalálható fulani törzs tagjai akkor vetik alá magukat ennek a brutális szokásnak, ha két férfi ugyanazt a nőt szeretné feleségül venni. Puszta kézzel kell egymást ütlegelniük a megmérettetés során, majd aki képes elnyomni a fájdalom jeleit, az veheti feleségül a kiválasztott hölgyet. A procedúrát sharo-nak hívják.

A fulbék, más néven fulani emberek mintegy 30 afrikai országban találhatóak meg (pl. Kamerunban, Szenegálban, Burkina Fasóban, Nigériában, Guineában és Maliban is), számuk eléri a 45 milliót. Hivatalos nyelveik a hausza és az arab, de sok fulani beszél franciául, angolul. A fulani emberek többsége muzulmán, de néhányan az ősi hagyományokat és a folklórt részesítik előnyben. A széles körben szétszóródott fulani embereknek közös hiedelmeik, szokásaik, vallási gyakorlatuk, kultúrájuk és hagyományaik vannak kisebb eltérésekkel. Nagyrészük pásztori, vagy nomád életet él.

A legmélyebb, legvéresebb sebet támadják

A sharo hagyomány széles körben elterjedt a fulani emberek között, azonban nem mindenki számára kötelező, és egyes csoportok nem is ápolják ezt a szokást. A nemesi réteg tagjai például nem vehetnek részt a férfivá válás fesztiválján. A sharo, azaz a vőlegény megkorbácsolása, a házasság előtt hasonlóan fontos szerepet tölt be a fulani emberek életében, mint a koronázások, a sport és a különféle rítusok.

A nomád törzs tagjai büszke harcosok, akiket fegyelemre, bátorságra és kemény munkára nevelnek, így büszkén vállalják ezt a megmérettetést. A brutális korbácsolás alkalmával leginkább a hátat és a bordákat ért ütéseket kénytelenen eltűrni a vőlegények, hogy bizonyítsák bátorságukat és rátermettségüket a házasságra. A két rivális vőlegény egymásnak feszül és próbálják megnyitni az ellenfélen a legmélyebb és legvéresebb sebet.

Támogató család

A vőlegényt általában a rokonai kísérik el a szertatásra, a megmérettetés alkalmával ösztönzik és bátorítják őt. A vőlegény jelölt rendelkezik egy segéddel is, aki, ha a helyzet úgy kívánja, átvállal néhány ütést. A legtöbb nyilvános korbácsolást forgalmas helyen végzik, mint például egy piacon, a városházán, vagy valamilyen nyílt terepen.

Ha a vőlegény sikerrel vette ezt az embert próbáló akadályt a családja és a barátai ajándékokkal és gratulációkkal látják el. A kívülállók számára látvány eléggé ijesztő lehet, de a brutalitás ellenére ennek az események van egy fontos feladata, mégpedig kihirdeti, hogy vőlegény méltó a házasságra.

Halállal is végződhet

A fulani embereknek nomád életmódjukból adódóan bátorságra van szükségük, hogy meg tudják védeni a nyájat a tolvajoktól és a vadállatoktól. A sharo rituálé megmutatja, hogy az adott férfi képes arra, hogy vigyázzon az állataira, keményen dolgozzon és biztosítani tudja családja számára a szükséges javakat. Meg kell említeni, hogy ez alatt a brutális fesztivál alatt sokan az életüket vesztik, miközben bizonyítani próbálják bátorságukat. Az egy hétig tartó fesztiválon több törzs is tiszteletét teszi.