A legősibb családmodell: poliandria

„Ha a feleség okos, mindegyik férjét meglátogatja minden éjjel” – vallja egy poliandriában, azaz többférjűségben élő család egyik férfi tagja. Ezek az emberek nem az átlagtól eltérő(?) szexualitásukat élik így ki, csupán egzisztenciális biztonságra törekednek. Ma a világban 53 közösség él többférjű társadalomban, az antropológusok szerint pedig valamikor ez nagyon is gyakori volt minden kontinensen.

A poliandria az a családforma, melyben egy nőnek, kizárólag pénzügyi megfontolásból, több férje van, ezért manapság már csak a gazdaságilag nem fejlett térségekben találni ilyen közösségeket, például Indiában, Tibetben és Nepálban.  Ám egy nemrégiben közzétett antropológiai kutatás szerint a történelem során a poliandria széles körben elterjedt volt az Északi Sarktól a trópusokon keresztül, a sivatagokon át. Ezen közösségek több mint fele vadászó-gyűjtögető életmódot folytatott, pont úgy, mint a legtöbb ősi társadalom. Ez viszont az antropológusok szerint azt is jelentheti, hogy a poliandriának mély történelmi gyökerei vannak. Katherine Starkweather a Missouri Egyetem antropológusa és Raymond Hames a Nebraska Egyetem professzora hangsúlyozza, hogy ezekben a családokban a nők nem hűtlenek, a férfiak pedig nem megcsaltak.

poliandryra.jpg

 

Minden nőnek több férfi

A poliandriában élő közösségek élete szociálisan szabályozott. Sok helyütt a nő szülei választják ki azt a családot, melynek földje határos az övékével, így a házasság révén a gyarapodás biztosított. Ha pedig a vőlegénynek vannak fiútestvérei, ők is férjül mennek a lányhoz, így a kicsike birtokokat nem kell felszabdalni. Van, ahol az első férjnek van döntési joga, ő mondja meg feleségének, kit fogadjanak még be otthonukba, akár a vagyon miatt, akár hogy védelmezze az asszonyt, ha ő hetekig távol van vadászat vagy legeltetés miatt. Persze, a nemi egyensúly tartós felbomlásai is elfogadottá teheti a poliandriát. Számos olyan közösség van, ahol jóval több a férfi, mint a nő; termékeny nő pedig még kevesebb.

A National Geographic a Himalája egyik eldugott kis falujában forgatott egy többférjű családban, ahol a feleség három férjjel élt együtt. „Szerintem mindenkinek úgy kellene élnie, mint a mi családunknak”- mondta a feleség, elismerve, hogy bizony az asszonyoknak jobban oda kell figyelniük, ha több férfi van a háznál. „A tolerancia nagyon fontos, a feleségnek mindent meg kell értenie, az idősebb testvér szokásait és természetét éppúgy, mint a fiatalabbét” – magyarázta az asszony, aki maga sem tudja, hogy gyermekeinek ki az apja. De ez itt nem is lényeg. Mindenki szeret mindenkit és mindenki egyenrangú a másikkal. „Ha a feleség okos, mindegyik férjét meglátogatja minden éjjel. A legidősebb férjnek sincs több joga a szexhez, mint a többieknek” - foglalta össze a legidősebb férj, mit is jelent számukra az egyenlőség. Most már csak egy kutatás kellene arról, hogy a mai, modern társadalmakban ki viselné nehezebben a poliandriát: a nő vagy a férfi?