Vérfürdő a Black Wall Street-en

 

- lz -

Az egyesült államokbeli Oklahomában található Tulsa városában élt a XX. század elején az egyik legsikeresebb és leggazdagabb afro-amerikai közösség - központjában az Greenwood Avenueval - az utcával, melyen fehér ember nem járt. Greenwood polgárai büszkék voltak erre a tényre, mert szükségét érezték egy helynek, amit nem kellett megosztani a tulsai fehér közösséggel. 1921-ben a környék életét egy faji ellentét nyomán kialakult tragikus lázadás rázta meg, ami teljesen felborította a város addigi életét.

 Tulsariotpostcard2.jpg

Az amerikai Kis Afrika

A Greenwood Avenue vörös téglás épületei adtak otthont az amerikai fekete üzleti negyednek, a „Black Wall Street”-nek. Ezekben az épületekben működtek a környék leggazdagabb virágzó vállalkozásai, köztük élelmiszerboltok, bankok, könyvtárak, és még sok más. Itt élt számos neves fekete üzletember, sokan köztük multimilliomosok. Nem csak tudásuk volt sikerességük titka, hanem a faji elkülönítési törvény is, amely megakadályozta, hogy a feketék Greenwood-on kívül máshol vásárolhassanak.

black_history_booker_t_washington1.jpg

 

brookie_art_caro_photo-breaker_38560.jpg

Tulsa feketék által lakott környékeit, a város északi területein élő fehérek csak „Kis Afrika” ​​és egyéb becsmérlő nevekkel illették.  Az ott élők legtöbben szökött rabszolgák leszármazottai voltak, vagy éppen a Seminoles indiánok egykori rabszolgái. (!) Sok fekete amerikai költözött ide 1907 után, amikor Oklahoma önálló állammá vált. Oklahoma képviselte ugyanis a változást, és az esélyt a fekete amerikaiak számára, hogy elmenekülhessenek a rabszolgaság és a rasszizmus elől. A kialakuló közösség később felvette a Greenwood nevet, és az 1921-es évben már körülbelül 10.000 fekete amerikai férfi, nő és gyermek otthona volt.

blackwall.jpg

 

Északkelet-Oklahomában a kisebbséggé alakult feketék gazdasági jóléte sok faji és politikai feszültséget okozott. A Ku-Klux-Klan megjelenése Oklahomában gyökeresen megváltoztatta az addig toleráns állam képét és életét. A becslések szerint röviddel a megalakulása után, 1921-ben csak Tulsa városában már mintegy 3200 tagja volt a Klánnak.

tulsa-kkk-1923.jpg

KKK.jpg

 

A tulsai faji lázadás (Tulsa Race Riot)

A lázadás 1921. május 31-én tört ki, amely az egyik legpusztítóbb faji zavargás volt az amerikai történelemben, és ami tönkretette az egykor virágzó greenwoodi közösséget.

A szikra egy hír volt, amely szerint a 19 éves afro-amerikai Dick Rowland egy liftben megtámadta és megerőszakolta a 17 éves Sarah Page-et - bár a bíróság felmentette a vádlottat. Röviddel azután, hogy az újságcikk megjelent, a fehérek egy része úgy döntött, ők szolgáltatnak igazságot, és megölik Dick Rowland-ot, aki akkor még a börtönben tartózkodott. Délután egy csapat fegyveres fehér ember gyülekezett a börtön előtt, majd ezt követően egy csoport afro-amerikai férfi sietett a helyszínre Dick Rowland védelmére. Az indulatok akkor szabadultak el, amikor egy fekete megpróbálta elvenni a pisztolyt egy fehér embertől, és a fegyver elsült. Az eset következtében sokan mások is fegyvert ragadtak, és kitört az erőszak. A felfegyverzett fehérek elárasztották a Greenwood negyedet és elpusztítottak mindent és mindenkit, akit értek. A vélhetően a Ku-Klux-Klan által irányított támadásoknak férfiak, nők, sőt gyermekek is áldozatul estek. Sokakat házakba zártak, az ajtókat eltorlaszolták és rájuk gyújtották az épületet. A fehér tömeg néhány fekete tulajdonú repülőgépet is ellopott, hogy azokról saját készítésű bombát és dinamitot dobjanak le. A feketék gyanították, hogy az egész támadás előre eltervezett volt, mert a városi fehér férfiak, nők és gyerekek a határon álltak, és végignézték, ahogy a feketéket lelövik, megégetik, és meglincselik.

images (1).jpg

 

Men with guns in car.jpg

timthumb.jpg

Race-Riot-3.jpg

 Tulsa-Race-Riot-Black-Wall-Street-Blacks-arrested-on-truck-060121.jpg

WhitesTulsa-Race-Riot.jpg

MountZion3.jpg

black-wall-street arrest.jpg

Smoke-billowing-during-the-1921-Tulsa-Race-Riot.jpg

Tulsa_Race_Riot__1921__Ok__Hist__Soc__.jpg

images (3).jpg

images (2).jpg

A kormánycsapatok végül június 1-én délután érkeztek a helyszínre, de addigra nem sok maradt az egykor virágzó Greenwood kerületből, szinte minden elpusztult: 21 templom, 21 étterem, 30 élelmiszer bolt, több mint 600 különböző vállalkozás, két mozi, valamint egy kórház, bank, posta, könyvtárak, iskolák, ügyvédi irodák, a fél tucat magán repülőgép, és a teljes helyi busz hálózat. A vagyoni kár összesen másfél millió dollár volt. Hivatalosan 26 fekete és 13 fehér halt meg a harcokban, de a legtöbb becslés ennél jóval magasabb számról szól. Az Amerikai Vöröskereszt adatai szerint több mint 300 fekete vesztette életét, és további 8624 személy szorult kórházi ápolásra.

14758140_SA.jpg

 

tumblr_n2dc5hRvTp1rfgmbqo3_1280.jpg

A támadás 16 órája alatt több mint 8000 feketét vettek fel a helyi fehér kórházba különböző sérülésekkel (a fekete kórház leégett), a rendőrség pedig több mint 6000 fekete greenwoodi lakost tartóztatott le. A becslések szerint 10.000 fekete maradt hajléktalan, 35 városi tömbház és 1256 rezidencia leégett.

x-1982.33.5-race-riot-fire-sm.jpg

Az események és a lázadás hosszú ideig kimaradt a helyi és az állami történelemből. Az 1921-es tulsai etnikai lázadást csak ritkán említik a tankönyvek, ez Amerika elhallgatott történelmének része. 1996-ban, az állami törvényhozás megbízást adott egy jelentés elkészítésére, amely feldolgozza az eseményeket, az áldozatokat és a károkat, mely a fekete közösséget érték. A 2001-ben megjelent jelentés tartalmazza a bizottság ajánlásait egyes kompenzációs intézkedésekre, amelyek nagy részét azóta sem hajtották végre az önkormányzatok. Az állam törvényt fogadott el a túlélők leszármazottai számára igénybe vehető ösztöndíj megalapításáról, és a Greenwood emlékpark létrehozásáról. Az utóbbit 2010-ben szentelték fel.

2202770673_53eb2f95b8.jpg

 

A Ku-Klux-Klan igaz illegálisan, de azóta is működik a Dél államaiban, bár manapság főleg a latin bevándorlókat érik atrocitások. Az autóutak mellett, elhagyott dombtetőkön, a mai napig láthatóak szimbólumaik, zászlóik, és sajnos sok esetben áldozataik.

40.si.jpg

 

tulsa-renames-street-dedicated-to-kkk-member.jpg