Miért menekülnek a fiatalok terrorista csoportokba?

-mv-

Kenya muszlim többségű Tengerparti Tartományában az elmúlt években felerősödtek a szeparatista törekvések, amelyek a Szomáliából és az Öböl államaiból importált radikális iszlamista ideológiával vegyülve az erőszak fokozódásához vezettek.

Legkevesebb négy ember vesztette életét május 3-án a kenyai Mombasában, amikor ismeretlen elkövetők kézigránátot dobtak a Chania Travellers társaság Thika-Mombasa-Malindi-útvonalon közlekedő távolsági autóbuszára. A tengerparti város zsúfolt üzleti negyedében elkövetett merényletben egy másik, közelben parkoló busz is károkat szenvedett. A mentők húsz sebesültet szállítottak a közeli kórházba. Ezzel párhuzamosan a népszerű tengerparti Reef Beach Resort étteremnél is merényletet követtek el, a szemtanúk beszámolói szerint egy kaukázusi kinézetű férfi csomagját hátrahagyva távozott a helyszínről, majd nem sokkal később a bomba működésbe lépett. A második támadásban – a nagy pánik ellenére – szerencsére senki sem sérült meg. 

1.jpg

A megtámadott busz. 

Bár az elmúlt két évben – tisztázatlan körülmények között – több szélsőséges imámot is meggyilkoltak (a legvalószínűbb forgatókönyv szerint a kenyai terrorista-ellenes erők emberei), a dzsihádista ideológiai terjedését nem sikerült megakadályozni Kenyában. A reménytelen szociális helyzetű kenyai fiatalok tömegével csatlakoznak a szomáliai iszlamista terrorcsoport, az al-Shabaab helyi sejtjeihez, illetve az al-Shabaabhoz hasonló eszmeiséget képviselő, de kenyai vezetésű al-Hijrához, amelyek oktatást, élelmet és identitást biztosítanak a számukra. A két szervezet gyümölcsöző együttműködése nem csupán a nairobi Westgate bevásárlóközpont elleni 2013. szeptemberi, legkevesebb 67 (más források szerint 100-nál is több) halálos áldozatot követelő komplex támadásban, hanem több tucat más akcióban is megmutatkozott Mombasában, Nairobiban, illetve Kenyának a szomáli határhoz közel eső, döntően szomálik által lakta régiójában, amely szintén fontos toborzóterülete a terrorcsoportoknak.

2.jpg

 

A gépjárművében megölt Aboud Rogo Mohamed sejk, az első radikális imám, akinek likvidálásával a kenyai biztonsági erőket vádolják hívei.

Csak 2014-ben eddig legkevesebb 14 ember vesztette életét a bombákkal, illetve a kézifegyverekkel végrehajtott merényletekben. Bár a kenyai hatóságok fokozott ellenőrzést tartanak fenn a fenyegetett helyeken, és erősítésként 700 rendőrt vezényeltek a tengerparti területekre, eddig nem sikerült számottevő eredményt felmutatniuk, ugyanakkor erőszakos fellépéseikkel a végletekig fokozták a feszültséget a muszlim és keresztény közösségek között.

 

Nairobi számára azért is kulcskérdés a terrorizmus visszaszorítása, mivel a turizmus adja a GDP 11 %-át. A romló biztonsági helyzet miatt csak 2012 és 2013 között 16 %-kal esett vissza a szektor, ami több ezer munkahely megszűnését eredményezte.