„AMENNYIBEN A SZEXUÁLIS GYÖNYÖRT KERESED, ROSSZ HELYEN VAGY.”

 

-kb-

Egy New York-i jóga stúdió rendhagyó lehetőséget kínál a lelki-testi ellazulásra vágyóknak. A foglalkozások meztelenül folynak, a stúdió vezetője szerint a résztvevők így közelebb kerülhetnek testükhöz anélkül, hogy az egész bármilyen szexuális töltetet kapna.

 

„Számos dolog van, ami megkülönböztet minket az átlagos jógázóktól, ilyen az öltözködés…” - mondja félig viccesen Vanessa Kennedy, az egyik bátor látogató. A stúdió ars poeticája honlapjukon olvasható: „Míg sokan egyenlőségjelet tesznek a meztelenség és a szex között, ez nem több mint jóga. Az egész arról szól, hogy [szó szerint] jól érezd magad a bőrödben, és elégedett legyél önmagaddal. A meztelen jóga gyakorlása megszabadít minket a testünkkel kapcsolatos negatív érzésektől, ezáltal lehetőségünk van elfogadóbb és mélyebb kapcsolatot kialakítani magunkkal és környezetünkkel.”

meztelenjoga_1.png

„…nem önmagáért a meztelenségért, hanem, hogy elég erősek legyünk felfedni gyengeségeinket, és minél mélyebb szinteken csatlakozhassunk egymáshoz…” Fotó: Reuters

 

A stúdióban lehetőség van koedukált és nemek szerint elkülönített órákra, ugyanúgy, mint „hagyományos”, ruhában tartott foglalkozásokra is. Akik a meztelenkedést választják, azoknak egy felelősségi nyilatkozatot kell aláírniuk, amely többek között tartalmazza, hogy tilos fénykép készítése az óra alatt. A kurzus akkor válik izgalmassá, amikor a tanárok kijavítják az egyes pózokat, vagy, amikor a résztvevők egymásnak segítenek abban, hogy a mozdulatokat minél jobban kivitelezzék. Ennek ellenére a jógaoktatók rendszeresen nyomatékosítják, hogy a test-test kapcsolatnak semmilyen szexuális értelmezése nem megengedett, ha mégis úgy látják, hogy ez előfordul, akkor a résztvevő(ke)t távozásra szólítják fel, és kitiltják a helyről. 

meztelenjoga2.png

A tanulóknak nem volt ellenvetésük az ellen, hogy beengedjék a Reuters fotóriporterét. Fotó: Shannon Stapleton

 

A stúdió weboldalán, nagy betűkkel olvasható a figyelmeztetés:

„AMENNYIBEN A SZEXUÁLIS GYÖNYÖRT KERESED, ROSSZ HELYEN VAGY.”

 meztelenjoga_3.png

Fotó:Shannon Stapleton

 

Ritkán, de előfordult már, hogy valakinek erekciója volt a foglalkozások alatt. „A jóga rendkívül sok energiát szabadít fel a testben, és ilyenkor előfordulhat merevedés is. Az általunk gyakorolt jóga természetének köszönhetően azonban, normál esetben, ez hamar elmúlik” – mondja az egyik oktató.

Az Egyesült Államokban a meztelen jóga egyre növekvő népszerűséggel bír már az 1960-as évek hippi korszaka óta. A jógának ezt a válfaját (szanszkritül: nagna jóga) Indiában már az ősidőktől kezdve gyakorolják, és a mai napig spirituális-vallási jelentőséget tulajdonítanak neki.