-kb-

Szinte reménytelen a mentális rendellenességekkel küzdő emberek helyzete a nyugat-afrikai Sierra Leonéban. Egy 2011-es felmérés szerint, a konfliktusokkal terhelt országban az emberek 94%-a küzd valamilyen pszichológiai-szellemi problémával és a megkérdezettek 28%-ának vannak öngyilkos hajlamai. Ez a magas arány leginkább azzal magyarázható, hogy Sierra Leonéban zajlott le a világ egyik legvéresebb és legbrutálisabb polgárháborúja. A lázadók úgy toborozták a gyakran 9-10 éves gyerekkatonákat, hogy családjukat lemészárolták, elszakították őket gyökereiktől és különböző narkotikumokra szoktatták őket. A támadások során az áldozatokat nem egyszerűen meggyilkolták, hanem megerőszakolták, megcsonkították, de volt példa rituális kannibalizmusra is.

Az ENSZ szerint Sierra Leonéban van a világon a legnagyobb halálozási arány és a második legmagasabb a csecsemőhalandósági ráta (1000-ből 195 gyerek hal meg egy éves kora előtt). A születéskor várható élettartam 55 év (ez a szám a polgárháború idején 34 év volt). A malária, vérmétely fertőzés (schistosomiasis), merevgörcs, véres hasmenés, kanyaró és paralízis szintén elterjedt néhány területen. A tiszta víz és a rendes egészségügyi ellátás, főleg vidéken, erősen limitált. A központilag szervezett egészségügyi szolgáltatás a lakosság mintegy 35%-a számára elérhető.

sl_child_soldier2.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A kormány ugyanakkor az éves költségvetés mindössze 1%-át fordítja egészséggondozásra. Hiába ért véget több mint 10 éve a polgárháború, a különböző nemzetközi segélyszervezetek erőfeszítéseinek ellenére az egész országban csupán egy felszerelt elmeintézet található, egy orvossal és két nővérrel(!)

Ezért a nyugati értelemben vett szakszerű orvosi ellátás helyett sokszor az egyedüli perspektívát a természetes orvoslás jelenti. Sok természetgyógyász és spiritiszta csap fel csontspecialistának, herbalistának, és próbálja az „egészségügyi vákuumot” kitölteni. Ez a fajta gyógyítási módszer termékeny táptalajra talál egy olyan országban, ahol a lakosság közel fele az animista vallást gyakorolja. Az animizmus egy olyan természeti vallás, ahol minden tárgynak spirituális jelentősége van és minden életesemény spirituális okkal történik. Ebből az következik, hogy egy baleset, vagy betegség mögött is spirituális okok húzódnak. A sierra leonei emberek többsége úgy gondolja, hogy a mentális problémákat (is) „lelkek, átkok és démonok” okozzák - és nem a fent említett katasztrofális egészségügyi helyzet, vagy az állandó háborúskodás okozta frusztráció.

Egy Freetown-ból származó üzletasszony, Mussu Kamara szerint a mentális problémák az egyén saját hibájából erednek. „Ezek [a szellemi betegségek] mindig egy olyan múltbeli esemény miatt alakulnak ki, amik negatív hatással vannak a jelenre. Például, ha valakit meglopnak – még, ha nincsenek is tanúk – az áldozat elmegy a boszorkánydoktorhoz, akinek hatalmában áll a bűnös személyt látatlanban megátkozni. A baj csak az, hogy az átok ártatlan emberekre is rászállhat és bárkit érinthet, aki közeli kapcsolatban van a célponttal – még egy meg nem született gyermeket is.”

sl_mutilated.jpg

 

A 26 éves Arnold Wilson arról számolt be, hogy ismert egy asszonyt, „aki az utcán árulta a saját maga által elkészített házi ételt. Mivel sokaknak ízlett, rengeteg vendége volt. A szomszédok, akik szintén főt-ételt árultak, azonban a vetélytársat látták benne, és felkerestek egy boszorkánydoktort, hogy olyan átkot küldjön rá, ami által elveszti az emlékezetét. Így a recepteket is elfelejtette.”

A mentális betegségekkel kapcsolatos stigmák és az ebből adódó problémák megoldása égetővé vált Sierra Leonéban, ahol a lakosság túlnyomó többsége a saját bőrén szenvedte el a brutális erőszakot, általános a szegénység, az alkohol és drogfüggőség.

A 2002-ben lezárult polgárháború óta azért előre lépés is történt az ügyben. A Mental Health Coalition of Sierra Leone nevű emberjogi szervezet elérte, hogy a kormány felvegye a mentális betegségek gyógyításához szükséges gyógyszereket az évente importált gyógyszerek listájára. A szervezet legfőbb célja, az emberek oktatása, hogy aztán képzett orvosok kezelhessék a pacienseket. Sierra Leonénak elsősorban több egészségközpontra, illetve kórházra lenne szüksége. A tudás és humántőke biztosítása mellett ugyanakkor a mentális betegségek körüli stigmákat és tévhiteket is minél hamarabb el kell oszlatni.

Ezek a stigmák és tév(?)hitek azonban már kulturális civilizációs kérdéseket is érintenek. Ennek feszegetéséről, a természetvallásokról, azok más világvallásokhoz való viszonyáról – szemtanúk érdekes beszámolójával fűszerezve – a következő bejegyzésben lehet olvasni.