Röviden: több az áldozat a kormányoldalon 

 -kb-

Érdekes eredményre jutott a szíriai polgárháború halálos áldozatainak számát illetően egy magát függetlennek nevező szír csoport, a Syrian Observatory for Human Rights (SOHR). Az amerikai politika és sajtó régóta azt hangsúlyozza, hogy a véres összecsapások áldozatai többségében ellenzékiek és ártatlan civilek. Az emberi jogokat felkaroló SOHR becslései ugyanakkor azt mutatják, hogy többen haltak meg kormányoldalon.

Az ENSZ hivatalosan 2013 nyarán vette számba utoljára az elhunytakat, 2014 elején pedig a világszervezet kijelentette, hogy addig nem frissítik az adatokat, amíg nem lehet pontosan megbecsülni a halottak számát. A SOHR ezzel szemben a polgárháború 2011-es kitörése óta lelkiismeretesen nyomon követi az eseményeket. Az alábbi táblázat szemlélteti, az áldozatok számát és megoszlását.

 

Összes polgári áldozat

Ellenzéki erők

Nők

Gyerekek

Egyéb

51 212

24 275

5 266

7 985

13 686

„Mártír” disszidensek

2 286

Külföldi harcosok

11 220

Asszadot támogató erők

57 511

Kormány hadsereg katonái

35 601

Kormányt támogató milíciák

21 910

Hezbollah tagok

364

Más síita harcosok

605

Egyéb

2 871

ÖSSZESEN

150 344

 

Mit jelent mindez?

A legszembetűnőbb, hogy a táblázat szerint többen vesztették életüket a kormányt támogatók közül, mint az ellenzékiek. Ez természetesen nem degradálja a polgárháború lakosságra gyakorolt borzasztó hatását. A másik, hogy míg a SOHR 7985 gyermekáldozatról beszél, addig más szervezetek, mint az Oxford Research Group sokkal többre, 11 ezerre becsüli az elhunyt gyerekek számát. Bár a halálos áldozatokról szól a táblázat, meg kell említeni azt a 2,5 millió menekültet is, akik a konfliktus kirobbanása óta kényszerültek elhagyni hazájukat.

Fokozott aggodalomra adott okot az amerikai politikusoknak a külföldről – főleg Nyugatról - érkező harcosok számának növekedése. Talán ennek is köszönhető, hogy Frank Wolf republikánus képviselő egy olyan törvénytervezetet nyújtott be, mely akár 20 éves börtönbüntetéssel is sújtaná azokat az amerikai állampolgárokat, akik Szíriába utaznak.

 

syria-civil-war.jpg

Az ellenállók álma? Egy lefejezett Asszad…Fotó: Reuters